Knižnica bude odpúšťať pokuty, vlani ich uložila vo výške 3500 eur

26.03.2012 Michalovce

Michalovce 26. marca (TASR) - Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach bude pri príležitosti prebiehajúceho Týždňa slovenských knižníc odpúšťať pokuty čitateľom, ktorí jej v stredu 28. marca vrátia požičanú literatúru aj s výrazným oneskorením. Noví záujemcovia o služby knižnice sa môžu prísť v spomínaný deň zároveň zapísať do jej zoznamov bez úhrady členského poplatku.

Ako TASR informovala riaditeľka knižnice Alena Vasiľová, v uplynulom období odpúšťali pokuty za oneskorené vrátenie kníh počas celého týždňa, tento rok si na to vyčlenili iba jeden deň. Knižnica zvolila prísnejší prístup voči nezodpovedným čitateľom, nakoľko sa situácia v súvislosti s požiadavkami na včasné vrátenie požičanej literatúry medziročne nezlepšuje.

Podľa Vasiľovej slov literatúru prinášajú najčastejšie do knižnice po termíne študenti. "Keď majú diplom v ruke, zabúdajú na to, že majú doma nejaké požičané knihy, ktoré treba vrátiť. Pripomeniem len, že výpožičku si môžu predĺžiť aj cez telefón či prostredníctvom emailu, nemusia k nám chodiť osobne," poznamenala.

Pokuty, ktoré vlani uložila knižnica všetkým oneskorencom, predstavovala sumu 3500 eur. "A to aj napriek tomu, že sme sankcie odpúšťali v priebehu celého týždňa. Nejde nám, samozrejme, o tie pokuty, ale o návrat kníh, predovšetkým tých, z ktorých máme iba niekoľko kusov a sú pomerne drahé," zdôraznila Vasiľová.

Týždeň slovenských knižníc v zemplínskej knižnici nebude iba o odpúšťaní sankcií či bezplatnom zápisnom. Kultúrna inštitúcia organizuje v týchto dňoch pre verejnosť viacero podujatí v podobe besied so spisovateľmi, pedagógmi, cestovateľmi, meteorológmi či známymi ilustrátormi. Nebude chýbať ani súťaž o najlepšieho detského čitateľa.
 

Vyberte región